T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / EYYÜBİYE - Prof. Dr. Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Ahşap teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.

Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır.  Sektörde, ülkemizde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bilinmektedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Ahşap teknolojisi sektörü, pazarının yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Üretim bölgelerindeki illerin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbul %18, İzmir %9, Adana %9, Bursa %6, Kayseri %5 ve Eskişehir %4'tür. 

Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, iş yerlerinin rekabet edebilmesinde Ahşap Teknolojisi alanının önemli yeri vardır.

Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.

Ahşap Teknolojisi alanı altında yer alan meslek programları; bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanını hizmet, estetik ve kaliteye uygun olarak yetiştirme amaçlı, yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.


B.ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

   Mobilya İmalatçılığı
   Ahşap Doğrama İmalatçılığı
   Ahşap Üst Yüzey İşlemeciliği
   Mobilya Döşeme İmalatçılığı
   Ahşap Süslemeciliği
   Ahşap İskelet İmalatçılığı
 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2020 - Güncelleme: 17.06.2020 10:09 - Görüntülenme: 427
  Beğen | 0  kişi beğendi